Miks ja kuidas tellida ★`*•.¸¸AliExpressist? §eadusandlus Eestisse tellimisel



`*•.¸¸ AliExpress (otselink) on väga suur interneti pood, mis koondab tuhandeid erinevad müüjad-ettevõtted 🌏Hiinast. Ülesehituselt parem kui eBay ja tavaliselt ka odavam

Sama kaupa pakuvad väga mitmed poed, mida AliExpress lihtsalt koondab samale veebilehele.
`*•.¸¸AliExpressi omapära on see, kui leiad väga hea pakkumise, tasub see ost kohe ära teha, sest seda poodi ei pruugi enam homme/nädala pärast olemas olla. Poode kaob ja tekib üleöö. Kaup pannakse ikka teele ja ostukaitse kehtib, olenemata sellest, et poodi pole.

`*•.¸¸Tellimine
Eestisse võib vastavalt kohalikule ja EL seadusandlusele tellida kaupu isiklikuks kasutamiseks maksude vabalt väärtuses kuni 22€. Summa sisse arvestatakse ainult kaubad. Kui postimakse on veel lisaks, siis see maksustamisele ei kuulu.

`*•.¸¸NB! AliExpress koosneb erinevatest poodidest. Kui teed samast poest tellimuse summas alla 22€ ja soovid veel midagi osta samast poest näiteks ka alla 22€ ning seda väikese ajalise intervalliga näiteks samal päeval, siis võivad need kaubad Eestisse sattuda koos ning vastavalt EL seadusandlusele loetakse need üheks ostuks, seega oleks nagu ostetud 44€ eest ning see saadetis kuulub deklareerimisele. Samast poest ostes tasub hoida pikemat intervalli või tellida inimese nimele, kellele kaup läheb, nt 1 tellid endale (särk), teise elukaaslasele (püksid), kolmanda emale (seelik) jne.

Tollikontroll: ka alla 22€ pakk võib sattuda pistelisse tollikontrolli, aga seda tavaliselt siis kui pakk on suur ja raskemapoolne, hind peal aga alla 22€. Hiinast saabuvad pakid on Omnivas (või DHLis) suuremas huviorbiidis, võrreldes mainekamatest kolmandatest riikidest (näiteks Ameerikast) saabuvate pakkidega.

Kui summa on suurem, kui 22€ kuni 150€ kuulub kaup koos postikuluga maksustamisele käibemaksuga 20%.


Näide: kauba eest maksid (pangaarvelt läheb maha) 88€. See on kogu tellimuse hind ja kuulub käibemaksu alla 20%. Riigile tuleb tasuda 88x0,2=17,6€

Postiasutuse tolliagentuur (see ei ole toll vaid kullerfirma „osakond“) teavitab ostjat, et tellitud kaubad on vaja deklareerida. Nad soovivad saada deklareerimise eest ca 15€ (DHL 18€), ise deklareerimine on aga tasuta. Esimene kord võib deklareerimine tunduda keeruline, aga tegelikult see õnneks nii ei ole. 

Kui summa on suurem, kui 150€ kuulub kaup koos postikuluga maksustamisele käibemaksuga 20% ja tollimaksuga 0-17%. Protseduur sama nagu eelmises alateemas kirjeldatud.


`*•.¸¸Kas "Made in China" võrdub "Hiina kräpp"?? Müüt! Igas riigis toodetud kaup võib osutuda kehvaks, see pole garanteeritult Hiinaga seotud... Niisiis - seda sama Hiina kaupa müüakse siin samas Eestis külma näoga, alates mobiiltelefonidest lõpetades vannipartidega, tavaliselt aga ka kõvasti kallimalt. 



Statistikaameti andmetel oli 2015. aastal (need on viimased kättesaadavad andmed) jaemüügi (ost tavalisest poest, mitte hulgilaost) juurdehindlus Eestis 50-101%. Siis ongi oma otsus, kas tellida otse, mida soovid või osta juurdehindlusega. Tegelikult on enamus asjad AliExpressis väga kvaliteetsed - pärlid tuleb lihtsalt üles leida. 

Ostad näiteks sellise kasside poolt palavalt
armastatud mänguasja (otselink) vaid alla 70
sendi eest ja saatmine on 0€. Poe (otselink)
siin. Ei tea, kuidas müüjad küll kasumis
püsivad selliste üksikute saatmistega teisest
maakera otsast?
`*•.¸¸Väga positiivne on ka see, et saatmine on tavaliselt tasuta. 0€ postikulu on ka üks põhjusi, miks AliExpress on nii tohutult populaarne üle maailma...

`*•.¸¸Niisiis kui AliExpressi leht lahti võtta, ajab segadusse. Pole midagi, alguse värk.

`*•.¸¸AliExpress on ostukeskkonnalt väga turvalineKui tellitud kaupa kätte ei saa, tuleb kohale defektiga või katkine toode, või mis iganes probleem on, saad täies mahus raha tagasi küsida ja see on väga lihtne. Probleeme kaubaga esineb õnneks harva. Selline asi ei ole võimalik, et tellid kauba ja raha kaob "muti auku".  

Pakke on tore saada. Kaubanduskeskusesse šoppama minema ei pea ☺
  
Süsteem on nii üles ehitatud, et ka kauba müüjal on motivatsiooni, et kaup jõuaks tellijani ja ostja oleks rahul. 
Müüja enne ostja makstud raha kätte ei saa, kui ostja on kauba vastu võtnud või möödunud on tellimuse täitmise aeg (tavaliselt 2 kuud). 
Müüja ei näe kunagi ka ostja (krediit)kaardi andmeid.
Seetõttu pole ka oluline ostjale poe usaldusväärsuse hinne (reiting), turul oldud aeg ega ostjate tagasiside arv. Kuigi kauba valimisel saab see kasulikuks osutuda.


`*•.¸¸AliExpressi omapära on veel see, et tooted on tavaliselt mobiili app-is odavamad, lae app mobiili vastavalt seadmele, mille kohta saab täpsemalt uurida siit (otselink).

`*•.¸¸Kauplemisvaluuta AliExpressis on dollar. Kõikide muude valuutade kõikumine sõltub dollarist.

💳Millised pangakaardid sobivad AliExpressist ostude sooritamiseks?
Põhimõtteliselt saab kõikide kaartidega netist oste teha, mille pöördelt, allkirja lahtri juurest, leiad 3 numbrit. Kuhu pangakaardi andmed sisestada, vaata siit (klõpsa pildil, et näha suuremalt):











`*•.¸Kasulikke linke`*•.¸
🎲AliExpressi eesti keelne toetusgrupp Facebookis 

Viimati ajakohastatud 14.01.2018, kui toimuvad muudatused, siis saab see teave ka jooksvalt uuendatud

★`*•.¸¸★`*•.¸¸
📬AliExpressi teemadel, nipid, abi ja arvustused eSiiditee.blogspot.com