Kuidas tollilt raha tagasi taotleda?

Juhtum: deklareerisid kauba (kuidas see käib vaata siit lähemalt), mis oli väärtusega üle 22€. Kaubal esines puudusi ning müüja maksis summa tagasi või said tagasi osalise summa või ise maksid kogemata rohkem. Seega aga on riigi makse makstud üle ning on võimalus raha tagasi taotleda.




Kui saata tollile (emta@emta.ee) mail, siis nad saadavad vastu 77 lehekülje pikkuse juhendi (!), kuidas seda teha (liiga palju eksole, aga kel aega liigselt käes, siis mõnusat lugemist 
😀), juhendis alates lk 67 käsitleb siis teemat, kuidas raha tagasi taotleda. Aga sellegi poolest midagi "kohe" teha ei saa, sest juhend on hoopis mingi muu süsteemi kohta.


See postitus seletab A ja O versioonis lahti, kuidas raha tagasi taotlemine siis käib, et edaspidi säästa normaalseid inimesi selliste juhendite läbi töötamisest (ehk ajaraiskamisest), närvikulust ning ka jalgratta aina uuesti ja uuesti leiutamisest 
😀.


Tuleb sisse logida e-maksuametisse






  • Esitatud deklaratsioonid (otsid üles õige, keri ekraan paremale (sest kohe ei ole näha!!!) ja klikkad LUUBI peale) - kui deklaratsioone palju, siis nii lihtsam üles leida, et  mis kuupäeval maksid riigilõivu.
  • Nüüd juhendi järgi.
  • Siis tuleb ette "Deklaratsiooni ajalugu" ja paneelil keskel vajutad "Paradustaotlused".
  • Paneelilt valid "Lisa parandustaotlus".
  • Paneelil liigu "Üldosa", seal muudad õigeks summa, mis kauba eest maksid, ise arvutada maha dispuudi eest saadud raha. Naiteks esialgselt sai makstud 100€ ja müüja maksis tagasi 20€, siis tegelikult maksis ostja 80€ ja see summa tulebki lahtrisse kirjutada.

  • Siis lähed Lahtri juurde "Kaubad" ja muudad seal samamoodi summa õigeks nagu "Üldosas" Need summad peavad olema samad, muidu annab hiljem veateate.
  • Võib tulla selliseid kirjeid, pole mõtet ehmuda: Deklaratsiooni kontrollil väljastati hoiatusi. Või: Palun kinnita, et oled tutvunud hoiatustega ning täitnud kõik nõutavad tingimused deklaratsioonile järelkande tegemiseks.
  • Ja nüüd lõpuks jõuab lehele, kus siis saab kõik südamelt ära kirjutada lahtrisse ja lisada tõestusfail. Mida kirjutada: kui palju firma raha tagastas ja mis selle summa põhjal oleks maks, mida tagasi saadaNB! lisada kindlasti panga rekvisiidid (nimi+pangakonto nr), kuhu raha tagasi tuleb kanda!
  •  Lae üles tõestus, et tagasimakse tehti  - pangakonto väljavõte või kas nt Aliexpressi süsteemist ekraanipilt.
  • ning vajutad kirjele "esita parandustaotlus" ja veel võib mitmeid kordi olla taolisi kirjeid, aga igakordselt siis vajutada "esita".

  • ja siis on kõik tehtud ja järelkanne lisatud süsteemis ning tuleb oodata ametniku vastust.
Ütleme nii, et süsteem on nii üles ehitatud, et kobad pimeduses ja suurt midagi aru ei saa, mida teed, aga siin siis veits lahti, kuidas siis midagigi teha, et oma raha tagasi saada 😜
Toll arvab, et tegemist väga lihtsa süsteemiga 😜

Ja kui ikkagi ise pusida ei soovi, siis plaan B on helistada tasulisele tolli liinile (sellisel juhul ei saa välistada, et summa, mis lõpuks tagasi tuleb, ei ole väiksem, kui tolli poolt saadetud telefoniarve). Kontakti saab telefonil (+372) 880 0814.



Seotud teemad:
Kuidas deklareerida? http://bit.ly/Deklareerimise-A-ja-O