Kapslite täitmise seadeldis ja kapslid

► Kapseldamise masin koos surumisplaadiga (LINK) AliExpressist. Ostetud juuli 2015 ning on siiani nagu uus ehk tegemist on kvaliteetsest plastikust valmistatud vastupidava kapseldusseadmega. Müüja saatis DHLiga ning ühegi toppamiseta toodi pakk aadressile kätte. Hooldus on ka lihtne. 

► Kapseldusseadmeid on erinevaid, siin on ülevaade masinast, millega saab täita pulbriga 100 kapslit korraga. Hind oli kõige odavam AliExpressis. Müüja pood on ikka veel alles, mis lisab usaldusväärsust juurde.

► See kapseldusseade eristus teistest, sest komplektis oli ka surumisplaat (tamping tool), mis tundus kohe väga olulisena lisana, mida kõik konkurendid ei pakkunud. Võrreldes konkurentidega kergitab see kapseldusseadme hinda 1/3 kuni poole võrra. Samas ilma surumisplaadita on pulbrite kapseldamine raiskamine, sest surudes mahub kapslisse poole kuni 3/4 võrra rohkem pulbrit. Surumisseade on ennast õigustanud iga pulbri kapseldamisel. Nt õhuliste pulbritega (nt askorbüülpalmitaat) saab surumisplaati kasutada lausa 2 korda, sest pulber on kohev ja seda mahub kapslisse rohkem, kui esmapilgul paistab. Raskemate ja tihkemaite pulbrite kapseldamise korral, on surumisplaati vaja 1 korra kasutada.
Surumisplaat käepidemega. Samas praktika näitab, et ilma käepidemeta on mugavam kasutada. Käepide on eemaldatav. Kui pakk saabub, käepidet plaadil küljes pole, see on eraldi kaasas, et müüjal oleks parem pakkida.

► Kapseldusmasinal on kindlad suurused nagu kapslitelgi. Teadmiseks, et kapseldusmasinatel pole kindla suurusega "plaat" vaid kogu kapseldusmasin on kindla kapsli suurusega. Nii ei ole, et ostes masina ja erinevaid plaate, et täita pulbritega erinevate suurustega kapsleid.



► Kapslite suurused (mobiilis, vajuta pildil, et näha selgemalt numbreid):

► Nö "tavaline/keskmine" kapsli suurus on suurusega 0, märgitakse ka #0. Kapslite maailmas, mida suurem on number, seda väiksem on kapsel. AliExpressis müüakse neid samu kapsleid, mis erinevates netipoodides, toodetakse ikka samas kohas. Usaldusväärne müüja kellelt saab osta #00 suuruseid kapsleid ► 1000 tk korraga (LINK) või säästes hinnalt ka 5000 tk (LINK) korraga. Mõlemal tellimuse puhul ei tekitanud pakid kahtlust ning jõudsid toppamiseta adressaadini. Muudes suurustes kapslid siit.


► Siin näitena kõrvuti pisikese mälukaardiga #2 ja #00 suurusega 
kapslid (et umbes aimu saada suurustest):



► Kapslite orienteeruvad mahutavused


Kapsli suurus
Tüüpiline täidetud kapsli kaal (mg).
Tegelik kaal võib erineda siit tabelis kirjeldatust, sest see oleneb pulbri omadustest
Pulbri tihedus/kaal
Kerge TavalineRaske
#0006159601370
#00430665950
#0305475680
#1225350500
#2165260370
#3135210300
#495145210
#56090130



► Milleks kapseldusmasinat vaja võiks olla ja miks seda kasutatakse?
  • Kui osta erinevaid toidulisandeid, siis tavaprobleem on see, et nendes on mitmeid erinevaid lisaaineid, mis pole inimkehale vajalikud või on suisa kahjulikud. 
  • Seega tasub osta hoopis puhas pulber ja ise kapseldada.
  • Ostes puhta pulbri ja ise kapseldades tuleb toidulisandi hind suurusjärgus 10x odavam, kui müüdav purgis kapseldatud variant ja seda kõige odavama pakkujaga võrreldes. Eesti (loodus)apteekide toodanguga võrreldes on hinnavahe veel palju palju suurem.
  • Hind: kui osta ca 0,5 kg pulbrit (nt maca LINK, mis on tuntud toniseeria ja hormoonide tasakaalustaja) ja 1 kapsel mahutab 500 mg pulbrit, saab sellest mahust 1000 kapslit toidulisandit. Kuna 1000 kapsli pulbriga täitmine üks haaval on üsnagi ajamahukas ning saab lisaks tekitada ka kerge käekrambi, on kapseldusmasin mugav abimees.
  • Osasid lisandeid ei müüda kapseldatult vaid ainult pulbri/jahuna, siis on ise vaja kapseldada, kui pulbrit niisama võtta pole soovi (nt tuntud ussirohi kukeseene jahu)
  • Osad pulbrid on jäleda/kibeda/mõruda maitsega, nii, et neid saabki võtta vaid kapseldatult (nt magneesiumglütsinaat (LINK), mille toimeks on lihaste lõdvestamine, hea une toomine, närvide rahustaja jne).
Kapseldusmasina komplekt

► Milliste pulbrite kapseldamiseks see kapseldusmasin ei sobi?

  • Kristallilised pulbrid (ehk, mis näevad välja nagu suhkur ja kleebivad, kui saavad niiskust), nt puhverdatud C vitamiin naatriumaskorbaat (LINK) või väävli toidulisand lühendina MSM (LINK). 
  • Psüllium (LINK), sest "läheb elektrit täis"


► Video, kuidas seadet kasutatakse:



► Lingid:
Kapseldusmasin AliExpressis siin
Kapslite pood siin

► Märksõnad: Kapslite täitmise seadeldis, seade, kapslid, kapsel, #00, kapslite suurused

Rohelisega
 on iHerbi'i lingid, sest seal on erinevad pulbrid tavaliselt kõige odavamad ning väga hea kvaliteediga 



 Näiteks video, kuidas käib käsitsi kapseldamine (lisaainete vaba rasvlahustuva C vitamiini pulber LINK askorbüülpalmitaat). Võib ainult kujutada, kuidas oleks järjest 100 või rohkem kapslit käsitsi kapseldada 😰:





►  Lisalugemist:
C vitamiin estrina, askorbüülpalmitaat pulbrina siin
C vitamiin, puhverdatud, naatriumaskorbaat siin